Αφιέρωμα στη Δύση της Πανσελήνου

Τιμή
1.900,00 €
Καλλιτέχνης: Δημήτρης (Μίμης) Κοντός
Περιγραφή

Album με 8 Giclee prints και ένα κείμενο του Μίμη Κοντού σχετικό με το έργο

Μέγεθος θέματος : 28Χ16,5 εκ.
Μέγεθος κάθε print με περιθώρια : 70Χ50 εκ.

Το Album με τα Giclee Prints τυπώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 από την Βαγγελιώ Κοντού, σε 31 αντίτυπα και κάθε αντίτυπο είναι αριθμημένο, φέρει τυπωμένη την υπογραφή του καλλιτέχνη κάτω δεξιά και την χειρόγραφη υπογραφή της Βαγγελιώς Κοντού στον κολοφώνα της έκδοσης. Όλα τα αντίτυπα συνοδεύονται από πιστοποιητικό γνησιότητας με μοναδικό σειριακό αριθμό. ( Η τιμή αφορά ολόκληρο το album με τα έργα ).

Κείμενο της Θάλειας Στεφανίδου που γράφτηκε ειδικά για το έργο «Αφιέρωμα στη Δύση της Πανσελήνου» :

"Μικρό σχόλιο για την καλλιτεχνική εργασία "η Δύση της Πανσελήνου" του Δημήτρη Κοντού

Η Δύση της Πανσελήνου
Αφήγηση με Εικόνα και Λόγο
Πνευματική Συνθήκη Ημερολογιακής Κατάθεσης
ή "Εκφράζομαι όταν η Σελήνη με Μαγέψει"

Στον τοίχο οχτώ ζωγραφικά έργα σε παράταξη. Ελεύθερο στο χώρο ένα καβαλέτο που πάνω του είναι τοποθετημένο ένα κείμενο, ένα ποίημα.

Τα ζωγραφικά κομμάτια παρασταίνουν φάσεις της Σελήνης, οχτώ σταθμούς εικονικού λόγου, σαν στιγμιότυπα, ενώ το ποίημα, ένας μονόλογος στη Σελήνη, αποτελεί τη ρηματική απάντηση του καλλιτέχνη στις εικόνες-εμφανίσεις της και στη δύση της.

Οι οχτώ χώροι εικονικής αφήγησης, τα οχτώ ορθογώνια επίπεδα περιγράφουν μια γραφιστική χειρονομιακή σημειογραφία, έναν διάχυτο και πυκνό κειμενικό ψίθυρο, όπου η διαδοχική διέλευση της Σελήνης καλύπτει μέρος αυτής της τοπιογραφίας με φως. Πρώτα έντονο πορτοκαλί και έπειτα κίτρινο θαμπό, ώσπου στο όγδοο έργο να χαθεί τελείως το φως και το σχήμα της. "...όπου να 'ναι η δύση της θα με βύθιζε στο σκοτάδι του έρωτα", μονολογεί στη γραφή του.

Ο Δημήτρης Κοντός μένοντας πιστός σε μινιμαλιστικούς χειρισμούς, αυτή τη φορά χρησιμοποιεί για το έργο του τη θεματική της Σελήνης, μια θεματική που κατ' εξοχήν συνδέθηκε με την ερωτική-ποιητική διαδικασία.

Η Σελήνη, σύμβολο των βιολογικών ρυθμών της ζωής, της εμφάνισης και της εξαφάνισης των φαινομένων της, της ανα-κύκλωσης, της αιώνιας επιστροφής στο πρωταρχικό, της ατέρμονης περιοδικότητας, του προσφέρει συμμετρία και δομή, τις σταθερές νόμων για να γεωμετρίσει και να φτιάξει την εικόνα του, αλλά ταυτόχρονα του παρέχει και τη δυνατότητα να μπει στο πλασματικό παιχνίδι, να το διαβεί και να το ξεπεράσει, να απαλλαγεί από τους αντικατοπτρισμούς της, από τη μέθη που του προκαλεί η μαγεία της.

Με ενεργοποιημένο το φαντασιακό του και δημοσιοποιώντας μ' αυτόν τον τρόπο την εμπειρία του, μοιάζει να ομολογεί, μεταφορικά, την ερωτική του περιπέτεια, σαν δοκιμασία πραγματικού βιώματος και δοκιμασία της ίδιας της δημιουργικής πράξης, αποδεχόμενος συγχρόνως την ψευδαισθησιακή προοπτική αυτής της περιπέτειας".

Θάλεια Στεφανίδου

feedback
feedback